Operaţia de mărire a sânilor


Potrivit Asociaţiei Americane a Chirurgilor Plastici, în anul 2000, operaţia de mărire a sânilor s-a clasat pe locul patru în ierarhia celor mai populare intervenţii de chirurgie estetică. Asociaţia a mai declarat că, în decursul aceluiaşi an, 212.500 de femei şi-au făcut astfel de operaţii.

Între timp însă, milioane de femei suferă de pe urma efectelor secundare ale acestor operaţii înşelătoare din lumea modernă.

Implanturile cu gel de silicon au fost interzise în anul 1992 de către Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA).

Implanturile cu soluţii saline se sparg sau se dezumflă mai uşor decât cele cu gel de silicon, ceea ce presupune o nouă operaţie pentru a le înlocui.

Într-un studiu publicat în revista medicală „Lancet“, medicul Lori Brown, de la Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA, a afirmat: „În ultimul timp, s-a constatat că spargerea implanturilor mamare cunoaşte o frecvenţă mult mai ridicată decât cea estimată în trecut.“

S-a observat faptul că 21% dintre femeile cu implanturi mamare au cancer, comparativ cu restul femeilor de aceeaşi vârstă care nu au implanturi.

Riscul de a muri de cancer pulmonar, emfizem şi pneumonie este de trei ori mai ridicat în cazul pacientelor cu implanturi decât în cazul celor care au suferit alte operaţii de chirurgie plastică. Studiul se bazează pe rapoarte medicale şi certificate de deces a 8.000 de femei cu implanturi mamare cu gel de silicon şi soluţii saline şi a 2.000 de paciente cu alte operaţii de chirurgie plastică. (Studiu realizat de Institutul Naţional de Cancer – NCI, Universitatea Boston şi Administraţia Alimentelor şi a Medicamentelor din SUA, doctorul Louise Brinton, de la NCI, fiind autorul principal al cercetării).