Pericolele implanturilor mamare


Ocazional, implanturile mamare se sparg sau curg. Soluţia salină nu este altceva decât apă sărată, care va fi absorbită de organism. Chiar şi implanturile cu silicon pot curge. În acest caz, apar două situaţii. Dacă implantul are în jurul său o cicatrice capsulară, atunci scurgerea nu va fi resimţită deloc. Dar dacă implantul nu este înconjurat de o cicatrice capsulară, atunci se scurge direct în ţesuturile din jur, generând senzaţia că implantul se dezumflă. Gelul scurs se poate colecta în sân şi o nouă cicatrice capsulară ar putea apărea în jurul lui. În alte cazuri însă, gelul poate migra prin sistemul limfatic spre o altă zonă a corpului. Aceste scurgeri ale implantului ar putea necesita o nouă operaţie de înlocuire a acestuia. În cazul în care gelul s-a răspândit în corp, este posibil ca siliconul să nu mai poată fi recuperat în întregime. Se consideră că gelul de silicon determină dereglări ale ţesutului conjunctiv.

Spargerea, sau dezumflarea, implanturilor mamare cu silicon sau soluţii saline are mai multe cauze: instrumentele chirurgicale pot deteriora implanturile în timpul operaţiei; umplerea prea mare sau prea mică a implantului cu soluţie salină (caz specific numai pentru implanturile mamare de acest tip); contracţia capsulară; capsulotomia închisă; stresul generat de traume fizice; comprimarea exagerată a sânilor în timpul mamografiei; rănirea sânilor; învechirea implantului sau cauze necunoscute.

Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) a efectuat un studiu privind spargerea implanturilor mamare cu silicon. Acest studiu a fost realizat în Birmingham, statul Alabama, şi a inclus femei care şi-au făcut primul implant mamar înainte de anul 1988. Participantelor la studiu li s-a făcut o investigaţie RMN (rezonanţă magnetică nucleară), pentru a determina starea implanturilor. Cele 344 de femei cărora li s-a făcut investigaţia RMN avuseseră 687 de implanturi. Dintre cele 687 de implanturi, 378 (deci 55%) erau sparte. Aceasta înseamnă că 69% dintre cele 344 de femei au avut cel puţin un implant spart. Dintre cele 344 de femei, 73 (deci 21%) aveau silicon extra-capsular în unul sau ambii sâni. Factorii asociaţi cu spargerea implanturilor au inclus: învechirea implantului; producătorul implantului; plasarea subpectorală a implantului, în schimbul celei subglandulare.

Cea mai frecventă complicaţie asociată cu implanturile mamare este contracţia capsulară – un strat de ţesut fibro-conjunctiv produs în jurul implantului ca reacţie a organismului la un material străin. Uneori este nevoie de încă o operaţie pentru înlăturarea acestei cicatrici capsulare sau chiar pentru înlocuirea implantului. Un studiu clinic realizat pe o perioadă de 3 ani de către Mentor, privind implanturile mamare cu soluţii saline, a indicat faptul că prima apariţie a contracţiei capsulare de gradul III şi IV a fost înregistrată la 9% dintre 1.264 de paciente care şi-au mărit sânii şi la 30% dintre 416 paciente care şi-au remodelat bustul. Într-un studiu clinic realizat pe o perioadă de 3 ani de către McGhan, privind implanturile mamare cu soluţii saline, s-a constatat că prima apariţie a contracţiei capsulare de gradul III şi IV a fost înregistrată la 9% dintre 901 paciente care şi-au mărit sânii şi la 25% dintre 237 de paciente care şi-au remodelat bustul.