^ ˇ
 

A mellnagyobbító műtét komplikációi


Mindenek előtt fennáll az allergia kockázata az érzéstelenítővel szemben. Az általános érzéstelenítést a legveszélyesebbnek tekintik, de bármelyik érzéstelenítő típus kockázatos. Habár ezek az esetek ritkán fordulnak elő, néha műtét utáni vérzés lép fel, mely egy másik műtétet tesz szükségessé azért, hogy elállítsák és kiszívják a vért. Egy másik komplikáció a hematóma (egy daganat mely alvadt vért tartalmaz) és a trombózis.

Az érzékenység elvesztése, habár csak átmenetileg, gyakran előfordul. Általában a mellbimbó körüli hiányérzetről számolnak be. Hasonlóképpen fennáll egy örökre látható, vagy a belső szöveten található heg. Hasonló képpen, a mammográfiai vizsgálat alatt a mellimplantátum miatt több felvételt kell készíteni.

Fennáll a meszesedés veszélye is - főleg akkor, amikor kialakul egy vastag és határozott tok az implantátum körül. Egy másik lehetséges komplikáció a tejcsorgás, amely akkor jelentkezik, amikor az anyatej termelése beindul. Általában ez a komplikáció magától megszűnik, de néha gyógyszeres kezelésre vagy az implantátum eltávolítására van szükség.

A mellszövet elcsökevényesedése is lehetséges. Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztrációja szerint „a mellimplantátum nyomja a szövetet, mely a szövet elvékonyodásához és elcsökevényesedéséhez vezet. Ez a jelenség megjelenhet a mellimplantátum létezése és eltávolítása után egyaránt.”

Nagyon ritkán a mellszövet, épp a mell bőrének vagy a vágásejtés elhalásához vezet. Az elhalás hatásait felerősíti a kemoterápia, a dohányzás, a rossz vérkeringés vagy a műtét utáni cryokezelés.

Egy másik ritka, de nagyon veszélyes komplikáció a kilökődés. Ez azt jelenti, hogy a szervezet a bőrön keresztül kilöki az implantátumot, egy tövis eltávolításához hasonlóan. Így az implantátum láthatóvá válik, és el kell távolítani, mielőtt kilyukad és fertőzést, meg nagy heget okoz.

Fertőzés: Műtét után fertőzés léphet fel, mely az implantátum eltávolítását teszi szükségessé, a következő mellnagyobbító műtétre csak több hónapos gyógyulás után kerülhet sor. Általában a fertőzés a műtétet követő első 4-6 héten jelentkezik, leggyakoribb fertőzési forma a sztafilokokusz.