^ ˇ
 

A mellimplantátum és a szoptatás


Sok nő szeretné tudni, hogy szoptathat-e mellnagyobbító műtét után. A válasz igen. Semmi különbség nincs az implantátumot viselő és nem viselő nő között. Tulajdonképpen azok a nők, akik szoptattak mellnagyobbító műtét előtt és után is, azt nyilatkozták, hogy implantátumokkal könnyebb a szoptatás!

A szoptatás állandó kérdés a mellnagyobbító műtéten átesett páciensek esetében. A múltban azok a nők, akik mellimplantátumot tetettek, azelőtt már szültek, de ma egyre több olyan nő végeztet mellnagyobbító műtétet, aki fiatal, nem férjezett és nincs gyereke.

1992-es évben jelentették az első betegséget, melyet a szilikon okozott. Abban az időben azt gondolták, hogy a szilikon implantátummal történő szoptatás veszélyezteti a csecsemő életét. Azonban tanulmányokat végeztek ennek megcáfolására, arra a tényre hivatkozva, hogy szilícium túl nagy ahhoz, hogy a tejcsatornákon átjuthasson.

Később a szilikon implantátumokat bevonták, egyedül a sóoldatot tartalmazó implantátum maradt a piacon. Habár a sóoldat bejuthat a tejbe, egy iners oldat, amely nem veszélyezteti sem az anya, sem a csecsemő életét.

Jelen pillanatban, bizonyos kutatások folynak az implantátum elhelyezése és a vágásejtés helyének kérdésében. Úgy vélik, hogy jobb, ha az implantátum a mellizom alá kerül, és elkerülik a periareolaris vágást. Így az implantátum kevésbé érintkezik a tejcsatornákkal. Mégis ez nem 100%-osan garantált. Vannak nők, akiknek más területen van elhelyezve az implantátum, mint az említett területek és nincs szoptatási problémájuk.

Fontos, hogy műtét előtt beszéljenek a sebésszel a jövőbeli szoptatásról. Így ez együtt fog Önnel működni annak érdekében, hogy megtalálják az ideális megoldást, ha Ön a közeljövőben gyereket szeretne.

Az Amerikai Pediátriai Akadémia szerint a csecsemő optimális táplálása a szoptatás.