^ ˇ
 

Mellnagyobbító műtétek


Az Amerikai Plasztikai Sebészek Szövetsége szerint, a 2000-es évben a mellnagyobbító műtétek a legnépszerűbb plasztikai műtétek rangsorában a negyedik helyet foglalták el. A szövetség kijelentette, hogy ugyanabban az évben 212 500 nő végeztetett ilyen jellegű műtétet.

Azonban időközben több millió nő szenved a modern világ csalóka műtéteinek a mellékhatásaitól.

1992-es évben az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztrációja betiltotta a szilikon implantátumokat.

A sóoldatot tartalmazó implantátumok hamarabb kilyukadnak vagy lefújódnak, mint a szilikon implantátumok, amelyik egy másik, helyettesítő műtétet jelent.

A Lancet orvosi magazinban közölt tanulmányban doktor Lori Brown, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztrációjától kijelentette: „Az utóbbi időben megállapították, hogy a kilyukadt mellimplantátumok sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint ahogy ezt a múltban megjósolták.”

Megállapították azt a tényt, hogy 21%-kal nagyobb a mellimplantátumot kapott nők között a mellrákban szenvedő, mint ugyanahhoz a korosztályhoz tarozó implantátum nélküli nők között.

Háromszor magasabb a végzetes tüdőrák, emfizéma és tüdőgyulladás kockázata az implantátumot kapott páciensek körében, mint az egyéb plasztikai műtéten átesett páciensek körében. A tanulmány 8000 szilikon és sóoldatos implantátummal rendelkező nő orvosi papírján és halotti bizonyítványán, valamint 2000 más plasztikai műtéten átesett nő orvosi papírján és halotti bizonyítványán alapszik. (a tanulmányt az Országos Rákkutató Intézet (NCI), BOSTON egyetem és az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztrációjától, doktor Louise Brinton az NCI-itől végezte, aki a tanulmány fő szerzője).