^ ˇ
 

A mellek önvizsgálata


A havonta elvégzett önvizsgálat a legjobb módszer a mellek klinikai elváltozásának felismerésére. Így nagyon jól megismerheti a mell területeit, és minden változást felismer. Hasonlóképpen ajánlott az éves klinikai vizsgálat. A serdülőkór és menopauza közötti periódusban, a mellek különböző változásokon esnek át, melyeket a hormonok, diéták és gyakorlatok okoznak. E változások nagy része természetes és egészséges!

A serdülőkór: A kamaszkórban, a menstruáció megjelenésével a test elkezd érni, az alak kigömbölyödik, a bőr megváltozik (megjelennek a pattanások), még a haj is megváltoztathatja színét és szerkezetét. A mellszövet is kifejlődik, az elején erős és feszes, főleg a kicsi mell esetében. Ebben a szakaszban ismerni kell a család orvosi múltját, ha a női családtagok (édesanya, nagynéni, nagymama) közül valakinek volt-e fibroadenomája vagy normális cisztája. Ne essenek kétségbe – a ciszták jóindulatúak-, de meg kell tudniuk azt, hogy hol helyezkednek el, hogyha megjelennek és eltűnnek, annak érdekében, hogy meg tudják őket különböztetni a mellük más jellemzőjétől.

Terhesség: Egy gyerek megfogamzása, a terhesség időtartama, valamint a szoptatás alaposan megváltoztatja a melleit és testét. A mellek nagyobbak és lágyabbak lehetnek a terhesség ideje alatt, ezért nagyobb fenntartásra van szüksége. Ebben az időszakban folytassa a mellei önvizsgálatát, hogy megismerkedhessen a változásokkal. Ne feledjék, hogy a terhesség a szoptatással együtt csökkenti a mellrák kialakulásának veszélyét.

Menopauza: Menopauza egyéb változásokkal jár, a mellek kevésbé feszesek az ösztrogén és progeszteronszint csökkenése miatt. Ebben az időszakban folytassa a mellei önvizsgálatát, hogy megismerkedhessen a változásokkal. A kevésbé feszes mellszövet telitettebb lesz cisztákkal és duzzanatokkal, de ne feledjék el, hogy ezek 90 %-a jóindulatú.