^ ˇ
 

A mellimplantátum veszélyei


Alkalmilag a mellimplantátum kilyukad, vagy szivárog. A sóoldat sós víz, melyet a szervezet felszív. Még a szilikon implantátumok is szivároghatnak. Ebben az esetben két lehetőség áll fenn. Ha az implantátumot tok veszi körül, akkor egyáltalán nem lehet érezni a szivárgást. De ha az implantátumot nem veszi körül tok, akkor egyenesen a körülötte levő sejtekbe folyik, azt az érzést keltve, hogy az implantátum lefújódik. A kifolyt gél összegyűlhet a mellben és egy újabb tok fog köréje keletkezni. Más esetben azonban a gél a nyirokrendszeren át a test más területeire költözik. Az implantátum szivárgásai szükségessé tehetnek egy újabb műtétet, melynek során kicserélik a szivárgó implantátumot. Akkor, ha a szilikon már szétterjedt a testben, lehetséges, hogy a szilikont nem lehet teljes egészében eltávolítani. Azt állítják, hogy a szilikon a kötőszövet eldeformálódásához vezet.

A szilikon vagy sóoldatot tartalmazó mellimplantátumok kilyukadásának vagy lefújódásának több oka is lehet: a sebészeti eszközök műtét közben megrongálják az implantátumot, túl sok vagy túl kevés sóoldat került az implantátumba (ez csak a sóoldatot tartalmazó implantátumra érvényes), kapszuláris összehúzódás, bezárt kapszulotomia, fizikai trauma okozta stressz, mammográfiai vizsgálat alatt a mell túlzott összepréselése, a mellek sérülése, az implantátum elöregedése vagy egyéb ismeretlen okok.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Adminisztrációja egy tanulmányt végzett a mellimplantátumok kilyukadásáról. Ezt a tanulmány Birminghamben végezték, Alabama állam, és a kísérleti alanyok olyan nők voltak, akiken 1988 előtt végeztek mellnagyobbító műtéteket. A nőkön RMN (nukleáris mágneses rezonancia) vizsgálatot végeztek, hogy megállapíthassák a mellimplantátumok állapotát. A 344 nőnek, akiket RMN vizsgálatnak vetettek alá, összesen 687 mellimplantátumuk volt. A 687 implantátumból 378 (tehát 55%) lyukas volt. Ez azt jelenti, hogy a 344 nő közül 69% -nak volt lyukas az implantátuma. A 344 nő közül, 73-nak (tehát 21%) volt az egyik vagy mindkét mellében extra - kapszuláris szilikon. A mellimplantátum kilyukadását előidéző tényezők közé sorolták az implantátum elöregedését, az implantátum gyártóját, az implantátum mellkereszt alatti elhelyezését mirigyalatti elhelyezés helyett.

A mellimplantátumok által okozott, leggyakrabban fellépő komplikáció a tokzsugorodás – mely a szervezet idegen testtel szembeni reakciója által okozott, az implantátum körül kialakult kötőszövetes tok. Néha szükség van még egy műtét elvégzésére a kapszuláris heg eltávolítása vagy az implantátum kicserélése végett. A Mentor által végzett sóoldatot tartalmazó mellimplantátumokkal foglalkozó 3 éves klinikai tanulmány kimutatta, hogy az első III. és IV. fokú kapszuláris összehúzódás mellnagyobbító műtéten átesett 1264 páciens 9% -ánál és emlőplasztikán átesett 416 páciens 30% -ánál jelent meg. A McGahan által végzett sóoldatot tartalmazó mellimplantátumokkal foglalkozó 3 éves klinikai tanulmány kimutatta, hogy III. és IV. fokú kapszuláris összehúzódás mellnagyobbító műtéten átesett 901 páciens 9%-ánál és emlőplasztikán átesett 237 páciens 25% -ánál jelent meg.